Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font

Campionat per equips 2009

BCN Vulcà 6 - Gerunda 4

Correu Imprimir PDF

La salvació, a tocar dels dits

Avui ho hem tingut a les nostres mans però el mig punt se'ns ha escapat. L'objectiu era justament aquest, puntuar ni que fos empatant per tal de no dependre de les matemàtiques del desempat. Una setmana més, però, haurem d'estar atents al que fan la resta d'equips.

Hem arribat bastant puntuals al local de joc...

El BCN Vulcà té un d'aquells locals antics que no han resistit el pas del temps i que evoquen l'esplendor de temps passats que ja no tornaran. Sostre alt, mobiliari antic, habitacions espaioses i tot de racons foscos amb vitrines plenes de trofeus oblidats. Hi ha una barra molt petita amb dos tamborets i un rètol que ens avisa, per si calgués, que ens trobem a la zona de bar. Les parets estan farcides de diplomes emmarcats que acrediten les gestes dels equips d'antuvi, datats de quan cap de nosaltres encara havia nascut. Hi ha retrats dels grans jugadors d'èpoques pretèrites, tots en blanc i negre, senyors ben pentinats i amb bigoti alguns, que m'han fet pensar en les que tinc del meu avi de quan era jove. També n'hi ha un parell amb ulleres que retiren a en Botvinnik, i un altre amb tupé que retira vagament a Spassky. En Carlitus, que en locals així se sent com a casa, m'ha obsequiat amb alguna anècdota relacionada amb un d'aquests jugadors, i a més ha dut una revista on s'hi veu l'Angel Martin de petitó, jugant (això m'ha semblat entendre) contra en Kortchnoi en unes simultànies.

Hom pot imaginar-se un local així en el passat, amb tot de distingits senyors fent-la petar, fumant en pipa, alguns jugant i d'altres discutint de política o albirant el futur d'un món que s'obstina en canviar a marxes forçades. Ens podem imaginar també el barman, vestit impecablement, servint conyacs i cafès. I també les dones dels jugadors, elegantment vestides de diumenge, fent safareig en algun racó, parlant de les seves coses, alienes als moviments de les peces i el seu propòsit...

Tot això ha quedat enrere, ja no hi ha xivarri, ni barman, ni senyors fumant en pipa... ens esperen deu escaquers, contra deu rivals, i el silenci de la sala... perquè com anava dient...

Hem arribat bastant puntuals al local de joc. Avui hem anat amb dos baixes, l'Andreu i en Huici, i ens ha calgut fer pujar dos jugadors de l'equip B.

El primer en acabar ha estat en Martí, si la meva memòria de peix no em falla, que tot i tenir un peó aïllat en el final ha aconseguit derivar la posició a un final de torres, i ja sabem que aquests finals ofereixen gran quantitat de recursos pel bàndol que es troba en inferioritat. Taules treballades. (0,5 - 0,5)

El primer en caure ha estat en Gusó, el seu rival no ha tingut contemplacions i li ha muntat un bon atac al flanc de rei. Semblava que l'alfil de caselles blanques oferiria una mica de contrajoc i defensa, però ha estat un miratge. (1,5 - 0,5)

En Parramon ha fet bona la preparació que duia de casa i ha obtingut unes taules en una posició de peó aïllat d'aquelles que no se'n pot treure cap profit per cap de les dos bandes. Taules, res a dir. (2 - 1)

Llavors ha vingut la meva victòria, que no m'ho esperava gens perquè duia peó de menys i la fusta anava minvant i ja no veia com obtenir contrajoc. Però en només tres jugades del meu rival (dubtosa la primera, dolenta la segona i fatal la tercera) m'han permès muntar un atac imparable contra el rei. (2 - 2)

A això ha seguit la victòria d'en Luís Enrique, que ronda rera ronda esgota tots els qualificatius i es confirma com el vertader puntal de l'equip. (2 - 3)

De la resta d'escaquers hi havia posicions favorables en alguns i desfavorables en d'altres... el match estava emocionant. Arribaríem a l'empat?

L'Àlvar ha hagut de tombar el rei en un final de reis ben conduit per l'Orestes Rodríguez. (3 - 3)

A continuació un dels millors resultats del matí: en una posició on encara hi havia molta feina per fer, amb alfils de diferent color i dames a l'escaquer, a l'Angel Martín se li ha anat el sant al cel i ha perdut per temps. Excel.lent resultat per en Marc, no tots els dies es guanya a un MI. (4 - 3)

Aquest resultat ens ha esperonat. Queden tres partides: en Carlitus pateix, en Colomer també, però l'Albert ho té molt bé. En Colomer ha de tombar el rei en el final de peons. (4 - 4)

Finalment l'Albert no ha sabut trobar la manera de guanyar el seu final de torres... amb tanta mala sort que la obligació de guanyar l'ha posat nerviós i ha acabat perdent per temps. Mentrestant en Carlitus, molt pressionat en una posició inferior, perdia la qualitat i s'ha hagut de tombar el rei aquí també. Resultat final 6 a 4.

Hem marxat una mica decebuts de la nostra visita al Vulcà perquè hem tingut el mig punt ben a prop. De totes maneres hem fet un bon match... no prou bo com per puntuar, però poc hi ha faltat.

En el moment d'acabar aquesta crònica ja han sortit tots els resultats. L'Andorra ha guanyat el Sant Feliu i el Comtal ha guanyat el St. Boi. Aquest vespre les calculadores trauran fum...

Salutacions.
 

Gerunda 9 - Sant Feliu 1

Correu Imprimir PDF

La implacable llei del elo

El resultat d'avui és un dels més contundents que recordo de l'equip A en els últims anys. Les nostres opcions de mantenir-se passaven sí o sí per guanyar al Sant Feliu i ho hem fet amb escreix, confirmant la superioritat sobre el paper del nostre equip.

Curiosament el primer resultat en decidir-se ha estat la única derrota del dia, la d'en Marc, el seu rival li ha muntat un bon atac que en Marc no ha sabut defensar adequadament. Res a dir.

Però era només un miratge. Al cap de poc m'he aixecat a mirar les partides i n'he vistes algunes amb peó de més per nosaltres, petits aventatges que donaven peu a pensar en un resultat favorable. M'he tornat a asseure i de tant en tant donava un cop d'ull a les patacades de la partida d'en Huici, el que ha començat com una Benoni ha derivat en un Morra salvatge amb reminiscències al gambit Göring... en resum, diversió garantitzada.

Al cap d'una estona aixeco el cap i veig en Gusó que em fa amb les mans que anem 4 a 1. Efectivament, les partides s'anaven decantant a favor nostre, pintava molt bé. En aquestes que en Huici li fa escac al seu rival i el seu rival li contesta amb un altre escac... dos escacs al rei simultàniament, posició il.legal... però en Huici no ho veu i apunta la jugada i comença a barrinar... l'altre tampoc se'n ha adonat... jo i l'Àlvar ens ho mirem i flipem, és clar, no es pot dir res... en aquestes que el rival d'en Huici se'n adona però s'ho calla per allò de si cola, cola... i al cap de pocs segons en Huici també se'n adona i el seu rival abandona... i tots respirem més alleujats.

Mica a mica van queient tots els punts, inclòs el de la meva partida. Amb 8 a 1 només queda l'Andreu, que amb peó de més i final d'àlfils de mateix color aconsegueix maniobrar adequadament per tal de guanyar-li les caselles al àlfil rival i aconseguir capturar tota la peonada del rival. 9 a 1 i es baixa el teló.

Els altres resultats de la lligueta no acaben d'aclarir la situació, el Comtal ha guanyat al Reus i l'Andorra encara no se sap què ha fet... encara està tot per decidir.

Salutacions.
 

Sant Boi 7,5 - Gerunda "A" 2,5

Correu Imprimir PDF

Mal dia a Sant Boi

Avui certament no hem tingut el dia. Animats per la victòria davant el Reus la ronda passada afrontàvem el match amb el Sant Boi amb el desig d'intentar treure'n bon resultat abans del decisiu match amb el Sant Feliu de la setmana que ve.

I semblava que aquest desig es podia complir, ja que mirant les partides a mig matí el match estava bastant igualat i algunes partides prometien bastant, el resultat estava molt obert. Però a mida que anaven passant els minuts les coses van anar empitjorant. Aprofitant uns moments de reflexió del meu rival m'he aixecat per observar les partides i he vist com moltes se'ns havien girat en contra: l'Alvar havia perdut un peó, la maniobra de col.locar el cavall a e3 no havia donat els resultats esperats; en Gusó duia qualitat de menys, en Parramon peça de menys, en Carlitus peó de menys, en Luís Enrique patint un atac al flanc de rei, en Huici peça de menys a canvi d'atac però no estava clar... en fi, un desastre.

Una de les que millor pinta tenia era la meva, però al final el meu rival s'ha defensat bé i en les bestretes de temps m'he deixat una combinació de mat quan l'alternativa era un final clarament inferior. Els punts han anat queient i en un moment ens hem posat amb 4 a 0 i no hi ha hagut res a fer. Els que han pogut salvar els mobles són en Marc i l'Andreu que han guanyat, i en Luís Enrique que a base d'ofici ha aconseguit rascar unes taules.

En fi, tal com deia en el titular, mal dia avui a Sant Boi. Esperem tenir més sort la setmana que ve davant el match clau amb el Sant Feliu.

Per acabar, no puc evitar d'afegir un parell de notes sobre la crònica del match publicada a la web del club Sant Boi.

Al cronista li pot haver fet gràcia el desconeixement d'un punt del reglament del nostre primer jugador, però a mi (i em consta que no sóc l'únic) no m'ha fet gràcia el to del comentari. D'aquest fet n'extreu que "els nois d’avui en dia aprenen a jugar a escacs però no tenen ni idea del reglament". De no conèixer un punt del reglament a no tenir-ne ni idea hi ha un món. Per tant, siusplau, no generalitzem.

Jo el final d'en Martí no l'he vist, per això m'he estimat més no inventar-me'l. Perquè ja posats em podria preguntar si la resta de la crònica és inventada, també...

Pel que fa la setmana que ve el cronista comenta que el que s'ha de fer és guanyar les dos rondes següents, però després admet que aniran amb 3 o 4 de menys a Andorra, francament no veig que quadri massa tot plegat... en tot cas, millor anar amb 4 de menys que no presentar-se, dubto que serveixi de molt argumentar davant la FCE que l'equip no es va presentar perquè és un desplaçament que "fa mandra de fer"...

Per acabar, felicitar al Sant Boi pel resultat d'avui ja que han estat superiors, i desitjar-los molta sort en la resta de matchs que resten.

Salutacions.

 

Gerunda 4,5 - Sant Andreu 5,5

Correu Imprimir PDF

Pels pèls

Avui el primer equip una mica més i dóna la campanada contra el Sant Andreu. L'equip rival d'avui feia por, el primer era un 2476 i l'últim un 2240, i comptaven amb 7 jugades de 23XX punts elo.

 

 


Sobre el paper ha estat diferent, tot i que el seu inici ha estat fulgurant. Un dels primers en acabar ha estat l'Andreu Mayo, que avui no ha tingut el dia i ha jugat una partida un pèl fluixa. En Jordi Gusó ha fet taules en una posició molt equilibrada, era el resultat natural. En Marc Prujà estava, segons ell, una mica inferior i ha esgarrapat unes taules per repetició de posició. A continuació han vingut dues derrotes, d'en Davui Huici i Jordi Montpart, i les coses es posaven bastant coll amunt, amb 1 a 4.

Semblava que el St. Andreu ja ho tenia al sac, perquè la partida d'en Parramon no estava gens clara, l'Àlvar arribava als apuros de temps en pitjor posició (segons m'han dit) i a mi m'estaven atacant i tot i tenir qualitat de més em defensava com podia.

Però en aquest moment hem reaccionat molt bé. Jo he remuntat la situació i he començat a generar amenaces i al final el punt ha caigut de la nostra banda. El clímax de la partida s'ha obtingut al arribar a la següent posició:

 

diagramaronda3

 

En aquest moment el blanc juga...

33.Ad5!

... amb idea de jugar 34.Ce6+ i guanyar la dama. La resposta, tot i no ser la millor de totes, ha estat enèrgica:

33... Te3! 34. Dg2, Tc2!

Després d'aquestes dos jugades de torre el blanc està perdut. S'ha seguit 35.Ch5+, Dxh5  36.Dxc2, Dxd5 i el blanc ha abandonat.

L'Àlvar ha demostrat la qualitat que té jugant ràpid i ha obtingut una posició on podia fer mat amb torre o amb el cavall, un dels dos mats era imparable, rei que tomba i un altre punt per nosaltres. I el següent en guanyar ha estat en Luís Enrique, que enguany és el primer any que juga i tant de bo en vinguin molts més, perquè és un jugador duríssim que segur farà molts de punts en aquest per equips.

Anem 4 a 4 i queden en Francesc Parramon amb peó de menys i en Jordi Álvarez amb atac i posició superior. En Francesc ha esgarrapat taules en un final on el peó de menys no era decisiu, i tot ha quedat en mans d'en Jordi, que per desgràcia nostra s'ha equivocat quan ja faltava poc per segellar la victòria i ha perdut una peça. El final resultant l'ha jugat per allò de no abandonar fins el final, perquè estava clar que acabaria perdent. Resultat final 4,5 a 5,5.

Ens ha anat de poc de puntuar avui, però aquest resultat demostra que podem guanyar a qualsevol, o sigui que seguirem perseverant a la recerca dels punts que ens proporcionin la tant anhelada permanència.

Pròxima estació, Tarragona. Seguirem informant.

Salutacions.

 

Calendari de tots els equips

Correu Imprimir PDF

Ja tenim aquí el per equips!!

Adjuntem el calendari de tots els equips del Gerunda, ronda a ronda, en format PDF.

icono_adobe

 


La frase de la setmana

"Res excita més a Grans Mestres avorrits que una novetat teòrica"

D.Lawson

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com