Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font


Entrevista a Sergi González Vericat

Correu Imprimir PDF

sergi_gonzalez_2

 

1. Com vas començar a jugar als escacs?

Vaig començar veient com jugava el meu pare amb la meva germana amb 9 anys, veure aquelles peces màgiques amb aquells moviments em va fascinar.... a l'any següent ja estava fent classes d'escacs al col.legi on el professor ràpidament em va fitxar pel club escacs Mataró. Tenia un veí que era un entusiasta dels escacs i un dia em va donar com més de 200 retalls de diari on sortien problemes d'escacs, redordo no anar a dormir fins no resoldre's tots. En aquell moment ja sabia que els escacs sempre formarien part de la meva vida.

2. En quins clubs has jugat?

Vaig fitxar amb 10 anys pel Club Escacs Mataró, el meu club de referència on em vaig formar com a jugador. Anys més tard vaig jugar al Club Escacs Cirera, un club també de la ciutat de Mataró on vam assolir l'ascens a primera divisió començant des de les categories més baixes. Després vaig marxar a viure a una altra ciutat i un estiu per casualitat vaig conèixer jugant l'open del Gerunda un club amb una cantera espectacular i no ho vaig dubtar, el Gerunda havia de ser el meu equip. Un club on ràpidament em vaig trobar molt còmode, on tothom em van acollir fantàsticament i fins ara és el club que intento defensar en la màxima categoria de DH. Tot un honor, jugar al mateix equip que el GM Àlvar Alonso i tota la resta de bons jugadors molts de la mateixa cantera del Gerunda.

3. De quin torneig guardes més bon record?

Tinc molt bon records de diferents campionats de Catalunya per equips, sempre que s'assoleix una nova categoria és un regal, i tant al club escacs Mataró com al Cirera i posteriorment al Gerunda quan vam assolir l'ascens a DH sempre formaran part de la meva memòria com dels millors records per equips. Però a nivell individual, vaig tenir la sort de participar en una olimpíada d'escacs "Police and fire games" que es va jugar a Sants on vaig quedar segon. I un torneig de partides on podies fer servir móduls d'escacs a nivell mundial (any 2010) i on per sorpresa meva vaig quedar quart classificat, em van donar un premi en metàl·lic de més de 1200 € i una estància pagada a l'hotel Anibal de Linares, una ciutat on els escacs sempre han estat presents des dels enfrontaments de Kasparov amb Karpov. Em vaig allotjar al mateix hotel que els jugadors del torneig on vaig poder conèixer, a Topalov, Vallejo, Aronian, Gashimov (DEP), Gelfand, Grischuk ...etc... tot un privilegi.

4. A quines "cites escaquistes" no falles mai?

La meva feina em dificulta poder participar en tots els tornejos que m'agradaria, però últimament intento poder jugar algun open a l'estiu i l'open de Sants. Sense oblidar el torneig per equips, on si és necessari faig mil canvis a la feina per poder jugar.

5. Digues el nom d'un jugador i una obertura?

El jugador que en un principi em va marcar molt, del qual em sabia de memòria les seves millors partides, sens dubte va ser Bobby Fischer, més tard d'altres em van fascinar com Kasparov. La història i partides dels campions del món, sempre em van agradar mirar les seves partides amb els diferents estils de joc.

Una obertura? Larsen 1.b3!

6. Quin aspecte del joc disfrutes més?

Quan era més jove intentava ràpidament buscar posicions complexes, arriscava molt, en posicions agudes i de doble fil, per sort en aquell moment no hi havia móduls per analitzar i havies de resoldre al mateix tauler, potser les partides tenien moltes errades però disfrutaves molt. Sempre estudiava més les obertures i el mig joc i reconec que deixava de banda els finals (que tant important són) però quan un és jove i autodidacta li agrada passar-ho bé jugant i el meu estil de jove era molt agressiu i dinàmic. Quan et fas més gran canvies una mica l'estil i et tornes més conservador. Tot té la seva gràcia.

7. Has fet alguna "trampeta"?

Bé haig de reconèixer, ara que han passat molts anys que una vegada, corria l'any 1988 i jo tenia 18 anyets estava jugant l'individual absolut de Catalunya, aleshores jugava al club escacs Mataró i sempre m'acompanyava el MC Bernat Fàbregas, amic i mestre (DEP), acabava de fer una jugada i el meu rival no estava assegut a la seva cadira, just abans de prémer el rellotge en Bernat que estava mirant la partida va fer una ganyota i vaig suposar que la jugada que acabava de fer no era massa correcte. Vaig rumiar sense encara prémer el rellotge i de sobte vaig fer caure un parell de peces i canviar la jugada i aleshores sí vaig prémer el rellotge, el meu rival que estava dret no es va adonar de res (era un club amb moltes columnes). Vàrem continuar la partida i vaig guanyar. Després analitzant la jugada que havia fet no era tant dolenta. Però això ho negaré sempre, jajajaja, era molt jove....

8. El millor i el pitjor dels escacs?

El millor dels escacs, totes les satisfaccions quan assoleixes alguna fita, tant a nivell d'equip com individual. Tots els companys i amics que fas en un club d'escacs i en un torneig. Però el més fascinant, que pots jugar amb qualsevol persona del món, i més ara amb internet, que els escacs tenen un gran ventall de possibilitats.

El pitjor, podria ser quan perds una partida guanyada, però clar sempre perd el que fa l'ultima errada, forma part del joc.

9. Una anècdota escaquista (millor si és teva)?

Una anècdota: recordo una ronda del campionat per equips, jugava al Mataró i en Rafa Molina MC (malauradament també ens va deixar DEP) gran jugador de la Pirc em va deixar una revista de teoria, com jugar contra una variant determinada de la Pirc, ja que era coneixedor que el meu rival la jugaria. La setmana prèvia a la partida, vaig memoritzar tot l'article de teoria del GM Mihail Marin. Arriba el dia de la partida vaig pensar 10 minuts per 1 hora i mitja del meu rival, a les 10:30 del matí jo estava fent un esmorzar de forquilla amb el punt al sac. També recordo un dia a Sant Pol de Mar, havíem jugat i guanyat el quadrangular per equips i com a premi tot l'equip del Gerunda anàvem a fer una paella per celebrar-ho. Quan estem als postres en Xavier Saurina em comenta si m'apunto a jugar un actiu de Caldes de Malavella que començava en pràcticament 30 minuts. Només recordo anar corrents a buscar el cotxe ( els dos lesionats) arribar tard a la primera ronda i quedar segon del torneig, crec que sense poder jugar la primera les vaig guanyar totes.

10. Alguna escena, pel.lícula... escaquista?

Una peli: En busca de Bobby Fischer.

11. Recomana'ns un llibre i una web

Llibres n'hi tants, però pot ser em quedo amb "Mis geniales predecesores" on vaig tenir la sort que el 23/10/2003 Kasparov em va signar al Corte Inglès el volumen número 1.

Una web: la web del Gerunda, Ajedrez Nd. més que webs pot ser afegiria on poder jugar com Chess 24, Chess.com o Lichess.

12. Alguna frase feta sobre escacs?

"En escacs, el guanyador és qui fa la següent jugada a l'última errada" (Tartakower)

13. La teva millor partida

És molt difícil, perquè encara que sembli curiós, segurament la millor partida deu ser alguna victòria a ràpides per internet que ni sé quan la vaig jugar i ni la tinc guardada per recordar. Però si haig d'escollir alguna, podria ser una jugada a l'any 1988 amb 18 anyets que vaig guanyar a un jugador de Madrid (Cecilia) a l'open de Badalona, on li vaig plantejar una defensa benoni, la vaig disfrutar molt. També m'agrada una victòria amb la defensa Larsen contra el MI Perpiñà, també a l'Open de Badalona, que la van publicar al llibre "50 Perles" de Pau Pascual (DEP). I per l'entitat i categoria del meu rival una victòria contra el GM Campos amb una Larsen al Open de Figueres del 2019 (tot i que vaig tenir molta sort, ja que tenia la partida perduda, però guanyar a un GM sempre és molt difícil).
 

La frase de la setmana

"Ajudeu les vostres peces, perque us ajudin"

Paul Morphy

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com