Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font


Efemèrides: 22 de juny de 1837

Correu Imprimir PDF

efemerides

Paul Morphy, un dels grans noms del XIX

El segle XIX no existia un Campionat Mundial organitzat com a tal i, per tant, pròpiament no podem incloure a Paul Morphy en el selecte grup de campions mundials. morphyCal dir, però, que va ser dominador del periode 1858-59 i merescudament se'l destaca entre els millors del segle XIX juntament amb Howard Staunton i Adolf Anderssen, i els campions Wilhein Steinitz i Emanuel Lasker (aquest darrer a cavall entre els dos segles).

Paul Morphy va nèixer el 22 de juny de 1837 a Nova Orleans. D'origen aristocràtic va destacar de ben jove i sent un adolescent va fer diferents gires pels Estats Units superant amb solvència als seus adversaris. Políglota, va finalitzar els seus estudis en dret a l'edat de 20 anys. L'exigència legal de tenir vint-i-un anys per exercir l'abogacia li va permetre dedicar un any íntegrement als escacs, desplaçant-se a Europa per enfrontar-se als millors jugadors del Vell Continent. En aquesta gira entre el 1858 i 1859 va vèncer a Löwental (a la foto dreta), Owen, Boden i Medley en els matxos disputats a Londres. Ja a París, va superar a forts jugadors com Harrwitz, De Riviere i Mongredien, i també a un Adolf Anderssen (en aquell moment retirat) per un clar marcador de 8 a 3. Va imposar-se a tots els seus contemporanis, excepte amb Stauton que va declinar l'enfrontament (curiosament Staunton moriria també un 22 de juny, però de 1874). Morphy va morir el 10 de juliol de 1884 després de patir una enfermetat mental.

Els escacs nordamericans haurien d'esperar-se més de cent anys per tornar a tenir un jugador de la brillantor de Morphy, ja que Bobby Fischer no neixeria fins el 1943.

 

La frase de la setmana

"Hi ha dues classes de sacrificis: els correctes i els meus"

Mihail Tahl

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Usuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

Què opines de "l'afer Rausis"?
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com