Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font


Efemèrides: 13 d'abril de 1963

Correu Imprimir PDF

efemerides

L'ogre de Bakú

El 13 d'abril del 1963 va néixer a Bakú Garry Kimovich Kasparov, per molts el millor jugador de la história. Alumne de l'escola escaquista de Botvinnik, va ser campió juvenil de la Unió Soviètica el 1976. Va aconseguir el títol mundial juvenil el 1980 i dos títols absoluts soviètics el 1981 i 1982. Amb 19 anys es classifica pel Torneig de Candidats, superant a Beliavski, després a Korchnoi i finalment a Smyslov.gary_kasparov

El 1984 disputaria el títol mundial a Karpov en una de les finals més controvertides de la história: inici en tromba del campió (4 a 0 per Karpov) i Kasparov opta per allargar el matx a base de taules per desgastar el campió i dificultar-li les sis victòries que es requerien pel cetre. Disset taules fins que Kasrpov aconsegueix la cinquena victòria. Kasparov no es rendeix: dinou partides empatades més excepte un primer punt per l'aspirant. El campió, de més edat, necessita assitència mèdica ja que està esgotat. Kasparov guanya les partides 47 i 48 (5 a 3 per Karpov, però que comença a trontollar). El president de la Fide, Florencio Campomanes, atura el matx per postposar-lo amb una limitació de partides. Tots dos es senten perjudicats per la decisió.

L'any següent Gary es proclama a Moscú campió del món per 13-11. Més tard, Kasparov supera Karpov en el matx de revenja (Londres i Sant Petersburg el 1986) per 12'5 a 11'5. Nou matx el 1987 a Sevilla (el quart!): mateixos protagonistes i resultat també apretat amb un empat a 12 (l'empat afavoria al campió Kasparov).

El 1990 varen enfrontar-se per cinquena vegada a Nova York i Lió. Diferència mínima: 12'5 a 11'5 en favor de l'ogre de Bakú. Posteriorment vindria una etapa controvertida amb la ruptura amb la Fide, coincidència de campions mundials de diferents organitzacions, reunificació i pèrdua de títol davant el seu alumne Kramnik. En total vint anys al màxim nivell fins que va anunciar la seva retirada esportiva per dedicar-se a la política.

Algunes miniatures de Gary Kasparov: http://www.gtryfon.demon.co.uk/bcc/culture/worldchampions/kasparov/kaspmin.htm

 

La frase de la setmana

"Hi ha dues classes de sacrificis: els correctes i els meus"

Mihail Tahl

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Usuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

Què opines de "l'afer Rausis"?
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com