Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font


Entrevista a Jordi Serra

Correu Imprimir PDF

jordiserra

1. Com vas començar a jugar als escacs?

Com la majoria, crec, vaig començar a jugar als escacs a l’escola, al C.E.I.P Sant Pau, on la Cristina Pérez em va ensenyar el que serien les meves primeres passes en aquest món, així com la màgia que, sens dubte, per a mi desprèn. Les competicions a nivell escolar varen suposar una de les primeres motivacions, doncs, què millor que jugar amb els teus companys d’escola, i d’escoles de la província per a donar una major combativitat durant les partides? Clau també fóra, i és avui dia, per el que sé, el fet que durant diferents dies, coincidents amb èpoques de vacances escolars, es pogués disputar els campionats territorials y autonòmics, amb allotjament inclòs i convivència amb els demés, a banda de la pròpia competició.
Certament, en el meu cas, una lesió de menisc, que encara avui tinc, em va servir d’excusa definitiva per a triar entre el futbol i els escacs. No poder jugar els partits de futbol de cap de setmana em permetia participar en diferents competicions d’escacs que acabarien motivant la meva decisió de deixar el futbol per dedicar-me plenament a aquest “esport-ciència-art” que m’enamorava.

2. En quins clubs has jugat?

Inicialment, vaig competir a les files de la Penya d’Escacs Sant Jordi, amb seu al Casino Menestral de Figueres, i posteriorment, fruit de la fusió d’aquesta amb el Club d’Escacs Royal, amb seu a la plaça triangular de Figueres, vaig acabar al Club més fort de Catalunya l’any 2008, el Club d’Escacs Figueres, on hi vinc adscrit des de llavors, formant part activa de la Junta que el governa.
Així doncs, crec que puc afirmar que, en sentit estricte, només he format part d’un sol club que fruit d’una genialitat es va constituir per crear un gran club sota els postulats de la FIDE “gens una sumus”.

3. De quin torneig guardes més bon record?

La veritat, es difícil no ser injust contestant aquesta pregunta, doncs, he participat en moltes competicions d’arreu. Sens dubte, jugar Benasque, Andorra, El Vendrell, Banyoles, el Medes, el Miquel Mas, Sants o l’Individual de Catalunya o d’Espanya; així com els provincials individuals o per equips, m’evoca records tant càlids que em decidiria per triar un d’ells, o de tants que podria esmentar-vos. No obstant, i crec que en justícia, el torneig del que guardo un més bon record es l’estimat i tant enyorat Obert Internacional d’Olot. Hi vaig participar en tantes ocasions com es va fer, des que jo vaig començar a jugar als escacs. Allí vaig prendre de l’art dels escacs el que em restava saber per decidir que aquest joc m’acompanyaria durant el meu pas per aquesta vida.

4. A quines "cites escaquistes" no falles mai?

Sempre és difícil compaginar la feina amb els escacs. No obstant, i per poc que pugui, miro de no fallar mai al Campionat de Catalunya per equips, així com quantes competicions s’organitzen a la província de Girona.

5. Digues el nom d'un jugador i una obertura?

Gari Kímovich Kasparov, l’”Ogre de Bakú”. Obertura espanyola.

6. Quin aspecte del joc disfrutes més?

L’estètica posicional, fins aconseguir un equilibri carlsenià, o la tàctica més atractiva, fins aconseguir una solució kaspariana, sense deixar de banda il•lustracions com la 25. ... Ae6 de Robert James Fischer vs Donald Byrne al torneig de la Sala Rosenwald (EEUU), probablement el moviment més sorprenent de la història dels escacs a mans d’un jove de tot just 13 anys.

7. Has fet alguna "trampeta"?

Bé, encara sóc un jugador “actiu”, per el que hauria d’ésser reservat en cas d’ésser afirmativa la resposta. En tot cas, i escudant-me una mica en la importància que té per al Club, i per a tothom, el campionat per equips, la veritat es que... “a qui no li han dit una jugada guanyadora a cau d’orella...”.

8. El millor i el pitjor dels escacs?

El millor es la satisfacció que sent un pintor quan acaba un quadre on ha bordat pinzellades que ni el propi autor podria repetir. La creació, en definitiva.
El pitjor, imagino, és jugar malament, amb independència del resultat. Se’m fa difícil, però, pensar en termes de “pitjor” quan es parla d’escacs, per el que, tot i la resposta donada, no m’agrada la pregunta.

9. Una anècdota escaquista (millor si és teva)?

Bé, la veritat es que n'he viscut moltes, i de divertides. No obstant, se’m planteja una de molt especial que un dia un bon amic dels escacs em va explicar, i que pública i coneguda crec que puc reproduir aquí en forma de “petit problema de lògica”, donat que no recorda el quan i el qui. Com un equip d’aficionats podria entaular a un equip de Grans Mestres a deu taulells, amb absoluta certesa d’aconseguir aquest resultat??

10. Alguna escena, pel.lícula... escaquista?

La defensa Luzhin.

11. Recomana'ns un llibre i una web

Mi Sistema, d’Aaron Nimzowitch.
www.ajedreznd.com

12. Alguna frase feta sobre escacs?

Els escacs són com la vida.

13. La teva millor partida

Una immortal que vaig jugar a La Pobla de Lillet, amb sacrifici de dues torres netes a canvi d’atac (lamentablement no s'ha conservat)
 

La frase de la setmana

"Potser el tret característic més important que un jugador necessita sigui un pervers sentit del humor"

GM Tony Miles

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com