Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font

Coneix el reglament

Coneix el Reglament (3): triple repetició

Correu Imprimir PDF

coneix_el_reglament

Reprenem la secció sobre reglament

Teniem ganes de recuperar el raconet de la web dedicat a les regles del joc i aquesta norma en concret ens ha servit d'excusa (per cert, podriem dir que està d'actualitat, oi?).

Les Lleis dels Escacs de la Fide http://www.escacs.cat/reglaments/lleis.pdf recullen en el seu article número 5 "la finalització de la partida". El 5.1 explica quan una partida finalitza en victòria (escac i mat, o per abandonament) mentre que el 5.2 descriu les diverses circumstàncies en que el resultat són les taules.

Més concretament el punt 5.2.d diu el següent: "d. La partida pot(1) ser taules si es donarà(2) o ja s'ha donat(3) qualsevol posició idèntica(4) almenys tres vegades(5) sobre el tauler. Veure article 9.2"

L'article novè està dedicat a les situacions de taules. I concretament el 9.2 diu: "La partida és taules, per una correcta reclamació(6) del jugador que està en joc(7), quan la mateixa posició, almenys per tercera vegada (no necessàriament per repetició de jugades(8)):
          a) es produirà, si el jugador primer anota la seva jugada en la seva planella i declara a l'àrbitre la seva intenció de fer-la(9); o  
          b) acaba de produir-se i el reclamant està en joc(10).
Les posicions com en (a) i en (b) són considerades la mateixa si és el mateix jugador qui està en joc(11), les peces del mateix tipus i color ocupen les mateixes caselles(12), i els moviments possibles de totes les peces d'ambdós jugadors són els mateixos(13).
Les posicions no es consideren la mateixa si un peó pot haver estat capturat al pas i després no podrà ser capturat d'aquesta manera(14). Si s'ha de moure un rei o una torre, es perdrà el dret a l'enroc, en cas d'existir, només després de fer el moviment(15)."

Anem al detall, repassant els matisos

Ens ha semblat pertinent esmicolar el redactat dels dos articles per entendre els matisos, com hem de plantejar la reclamació de forma impecable  i que, així, sigui atesa per l'àrbitre. No fer-ho pot suposar perdre mig punt.

(1) La partida pot ser taules. És una possibilitat, no és un automatisme. Esdevé taules per la reclamació (suposem que als dos jugadors els convingués només la victòria o senzillament no s'adonen d'aquesta possibilitat). Per tant, tampoc no pot ser apreciada "d'ofici" per l'àrbitre.mundial_2013_1
(2) La posició és a punt de repetir-se i és el torn de joc del reclamant. Aquest és el moment exacte. Apuntem el fet de que si un realitza la jugada deixa d'estar en el seu torn i perd el dret de reclamar. S'ha de fer abans de jugar.
(3) Supòsit diferent La posició s'ha repetit pel moviment de l'adversari i és el torn de joc del reclamant. Novament, abans de realitzar la seva jugada ha de fer l'oportuna reclamació.
(4) Posició idèntica, fotogràfica. El que compta és una tercera posició, que la disposició de les peces a sobre de l'escaquer sigui la mateixa (malgrat l'ordre de les jugades sigui diferent). Sovint diem triple repetició de jugades... no! Estrictament és la triple repetició de posició.
(5)  Almenys tres, suposa que també es pot reclamar a la quarta, cinquena... repetició.
(6) Reclamació correcta. Si formalment hi ha un error es perd el dret a reclamar (el més habitualment és reclamar havent jugat, i per tant sense disposar del torn).
(7) Cal disposar del torn. Insistim.
(8) L'ordre de les jugades no té perque ser necessàriament el mateix. És indiferent si la seqüència és idèntica o no.
(9) Fins i tot, realitzar el moviment de la peça sense apretar el rellotge invalida la reclamació. Cal anotar la jugada i avisar l'àrbitre la intenció de fer el moviment que conduirà a la tercera posició idèntica.
(10) Si la posició triplicada es produeix per jugada de l'adversari, cal avisar llavors a l'àrbitre. Novament sense jugar, i mantenint la disposició del torn.
(11) A les tres posicions repetides cal que correspongui jugar al mateix color a continuació.
(12) El que compta és que la posició sigui la mateixa (és indiferent si les torres o els cavalls han intercanviat caselles en posicions idèntiques: es considera la mateixa posició). Expliquen l'anècdota d'un GM que va demanar etiquetar les dues torres per demostrar que en alguna de les tres posicions les torres havien permutat caselles. No s'accepta.
(13/14/15) Els moviments assignats a les peces han de ser els mateixos. Això afecta a la possibilitat de menjar al pas o a enrocar-se. De poder fer-ho, a no fer-ho suposa una variació que distingeix substancial les repeticions. No s'acceptaria la reclamació de taules.
 

Coneix el Reglament (2): incompareixences

Correu Imprimir PDF

coneix_el_reglament

L'esperit d'aquesta secció és anar repassant esporàdicament aspectes del reglament que o són poc coneguts o generen dubtes de manera recurrent. incompareixencesObrim un parèntesi per publicitar una novetat en relació a un mal prou extès: la incompareixença a la primera ronda d'un torneig homologat. Aquesta circumstància s'ha convertit en costum per part d'alguns jugadors (especialment titulats, amparats per la gratuïtat de la inscripció) que cal erradicar.

El Comitè de Competició de la Federació ha establert els següents criteris de sanció:

- Una o dues incompareixences: avís.
- Tres incompareixences: multa.
- Més de tres incompareixences: multa i inhabilitació.

En el Campionat per Equips també es varen establir limitació a l'aliniació "d'absents" i a la picaresca amb les vacants. La veritat? Ens sembla bé fer passes per preservar la competició.

 

Coneix el Reglament (1)

Correu Imprimir PDF

coneix_el_reglament

Encetem una nova secció (la "factoria Gerunda" no s'atura!). Us proposem un repàs al reglament, aquest gran desconegut. Perque conéixer el reglament és una vessant important del joc, i dominar els seus matisos sens dubte ens permetrà progressar com a jugadors. Podreu anar consultant els continguts d'aquesta secció a través del menú "De tot una mica", on agrupem les seccions que apareixen intermitentment a la nostra web. Esperem que us sigui de profit i agraïm els comentaris que ens traslladeu. Comencem amb temes bàsics (i clàssics)...polgar_kasparov

Peça tocada...

* El fet de tocar una peça comporta l'obligació de jugar-la (i si es toca una peça de l'adversari comporta l'obligació de menjar-la). Això és així sempre i quant sigui possible realitzar tal moviment de manera legal (tocar un cavall que està clavat, per exemple, no ens obliga a jugar-lo).

* Quan un jugador vol col·locar correctament una peça ha d'avisar al contrari amb l'expressió "componc".

* Només en el ritme llampec si un jugador mou una peça pot rectificar si no ha premut encara el rellotge (movent la mateixa peça, això si, sempre que fos possible una jugada legal). Si es prem el rellotge, la jugada finalitza, i llavors l'adversari pot reclamar jugada il·legal. Aquesta reclamació de partida guanyada per jugada il·legal (o de taules, si no hi ha material suficient) s'ha de fer sense haver jugat.

 

Ben aviat tots repassarem plegats el reglament

Correu Imprimir PDF

coneix_el_reglament

Intentem oferir-vos materials i continguts que ens semblen profitosos, entretinguts... Ben aviat incorporarem aquesta nova secció. A través del desplegable podràs anar consultant tots els missatges relacionats amb un mateix tema (el rglament, per posar un exemple).

 


La frase de la setmana

"Res excita més a Grans Mestres avorrits que una novetat teòrica"

D.Lawson

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com