Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font

Efemèrides

Efemèrides: agredolç Campionat d'Espanya del 2013

Correu Imprimir PDF

efemerides  logo_salobrea

Extraordinari torneig sense prou premi per Guillem Salagran el 2013

Recordem l'excel·lent Campionat d'Espanya sub14 que en Guillem Salagran va protagonitzar avui fa exactament un any. A sota us posem els enllaços del seguiment exhaustiu que vàrem fer de la prova però es pot resumir amb: derrotes matineres de rivals directes combinades amb sis victòries inicials de l'arbussienc, dues taules a la 7ª i 8ª volta, jugant-se el títol estatal enfront Santos a la darrera partida. Amb taules en Salagran en tenia prou però Santos el va superar en una partida inoblidable (una referència: Santos va ser el tercer al sub14 i dies després l'andalús va proclamar-se també campió d'Espanya sub16, la categoria superior). En Guillem va ser quart de la categoria, un gran resultat malgrat tot. Es va proclamar campió Iñigo López.

salobrenya_3

Rasen Mediñà, Guillem Salagran i Eduard Prujà

 

Efemèrides: avui és el dinovè aniversari del club

Correu Imprimir PDF
efemerides  logogerunda

El 15 de juliol del 1995 es va fundar formalment el club

Avui fa dinou anys es va fundar el Club d'Escacs Gerunda, segons consta als estatuts de la nostra entitat. El Gerunda va néixer de la fusió de dos clubs (l'AVAP i els Atzugàvers de Celrà) i d'un grup de jugadors provinents de diferents clubs (inicialment del Santa Eugènia, però posteriorment d'altres). Amb el temps va anar definint-se el perfil de club i va ser amb l'unió amb la secció d'escacs de l'ADAC (el 7 de setembre del 2005) que el Gerunda va orientar-se definitivament a la vessant més formativa i de promoció dels escacs. Els darrers anys el nostre club ha intentat potenciar la pràctica del joc amb iniciatives de tot tipus, amb un caràcter obert a la ciutat, oferint propostes que recullinin tots els nivells competitius i edats. Tres-cents cinquanta-vuit jugadors i jugadores han estat en algun moment d'aquests dinou anys escaquistes del Gerunda.

 

Efemèrides: cinquè aniversari del nostre web

Correu Imprimir PDF

efemerides

Més de tres-centes trenta-una mil pàgines vistes

perequipsronda3_4El dia nou de febrer del 2009 es va posar en marxa el web amb l'extensió ".cat" de la mà de'n Jordi Garcia (administrador) i en Quim Mundet (editor). Des de llavors hem intentat informar de les activitats del club, dels escacs gironins i per extensió de moltes notícies relacionades amb les seixanta-quatre caselles. Sempre amb un to amable, des de la simpatia i el respecte. Creiem que hem aconseguit informar, fomentar el sentiment de pertenença del Gerunda, explicar, entretenir... compartir moltes estones (esportives, vivencials, divertides la majoria i algunes de punyents).

Per dir-ho en xifres: 169.757 visites, 39.201 vistants únics, 331.278 pàgines vistes.

 

Efemèrides: dos anys del major èxit d'un gironí

Correu Imprimir PDF

efemerides

El 23 d'octubre del 2011 Àlvar Alonso es va proclamar Campió d'Espanya

ddg_24102011_01

ddg_24102011_02

 

Efemèrides: 13 d'abril de 1963

Correu Imprimir PDF

efemerides

L'ogre de Bakú

El 13 d'abril del 1963 va néixer a Bakú Garry Kimovich Kasparov, per molts el millor jugador de la história. Alumne de l'escola escaquista de Botvinnik, va ser campió juvenil de la Unió Soviètica el 1976. Va aconseguir el títol mundial juvenil el 1980 i dos títols absoluts soviètics el 1981 i 1982. Amb 19 anys es classifica pel Torneig de Candidats, superant a Beliavski, després a Korchnoi i finalment a Smyslov.gary_kasparov

El 1984 disputaria el títol mundial a Karpov en una de les finals més controvertides de la história: inici en tromba del campió (4 a 0 per Karpov) i Kasparov opta per allargar el matx a base de taules per desgastar el campió i dificultar-li les sis victòries que es requerien pel cetre. Disset taules fins que Kasrpov aconsegueix la cinquena victòria. Kasparov no es rendeix: dinou partides empatades més excepte un primer punt per l'aspirant. El campió, de més edat, necessita assitència mèdica ja que està esgotat. Kasparov guanya les partides 47 i 48 (5 a 3 per Karpov, però que comença a trontollar). El president de la Fide, Florencio Campomanes, atura el matx per postposar-lo amb una limitació de partides. Tots dos es senten perjudicats per la decisió.

L'any següent Gary es proclama a Moscú campió del món per 13-11. Més tard, Kasparov supera Karpov en el matx de revenja (Londres i Sant Petersburg el 1986) per 12'5 a 11'5. Nou matx el 1987 a Sevilla (el quart!): mateixos protagonistes i resultat també apretat amb un empat a 12 (l'empat afavoria al campió Kasparov).

El 1990 varen enfrontar-se per cinquena vegada a Nova York i Lió. Diferència mínima: 12'5 a 11'5 en favor de l'ogre de Bakú. Posteriorment vindria una etapa controvertida amb la ruptura amb la Fide, coincidència de campions mundials de diferents organitzacions, reunificació i pèrdua de títol davant el seu alumne Kramnik. En total vint anys al màxim nivell fins que va anunciar la seva retirada esportiva per dedicar-se a la política.

Algunes miniatures de Gary Kasparov: http://www.gtryfon.demon.co.uk/bcc/culture/worldchampions/kasparov/kaspmin.htm

 

Efemèrides: 8 de març de 1942

Correu Imprimir PDF

efemerides

Setantè aniversari de la mort del genial campió cubà, José Raul Capablanca

Anteriorment ja hem repassat detalls i fragments de la vida del campió cubà a seccions com "Efemèrides" o "Curiositats" (mireu el desplegable "Det tot una mica"). Us convidem a donar-hi novament una ullada.

capablanca_2A títol de petit homenatge avui us portem un fragment d'un article de M.A. Nepomucemo sobre l'escaquista cubà pel que, ho admetem, també sentim una gran admiració.

"Imbatido durante ocho años y con 37 derrotas a lo largo de una carrera que duró 31 años Capablanca representaba al jugador perfecto, el brillo, la fama y la popularidad además del respeto universal. Menudo, de tez morena, grandes ojos negros, pelo azabache, ligeramente ondulado y peinado hacia atrás. (...) Embajador de Cuba en Washintong y del ajedrez donde se encontrase, Capablanca fue hasta la muerte un mimado de la fortuna. Niñez de prodigio, ascenso meteórico, plenitud breve, imposible regreso a la cumbre, grandiosos destellos en el ocaso, y muerte prematura en el Manhattan Chess Club de Nueva York, una lluviosa tarde de marzo, mientras observaba una partida de ajedrez entre dos aficionados. (...) Se extinguió el 8 de marzo de 1942 en el Hospital del Monte Sinaí de Nueva York".

 

Efemèrides: tercer aniversari de la web

Correu Imprimir PDF

efemerides

Tercer aniversari de la nova web

La web s'ha convertit en un gran instrument de difusió i de comunicació de les activitats del Gerunda, com de diferents continguts que ens semblen atractius. Paulatinament hem intentat incrementar-ne la informació i oferir novetats que interessin als jugadors i aficionats gironins, i especialment als socis del Gerunda.

En el darrer any hem penjat més de cinc-centes notícies de tot tipus: d'activitats, resultats, Escola d'Escacs, curiositats, efemèrides, finals, retalls de premsa, imatges, vídeos, enigmes i problemes, partides, anàlisi de campionats, entrevistes i enquestes... Els dies de més "trànsit" han coincidit amb els tornejos Ciutat de Girona i el Nadalenc, i també els caps de setmana del Campionat per Equips i va destacar el seguiment del Campionat d'Espanya guanyat per l'Àlvar Alonso.

accessos_a_la_web

El primer any de la web es varen consultar més de quaranta-cinc mil pàgines. El segon any més de cinquanta-vuit mil. El darrer hem superat les setanta-dues mil pàgines vistes. En total hem rebut 82.516 visites i s'han visitat 175.855 pàgines. Gràcies pel vostre seguiment!

 

Efemèrides: 24 de desembre de 1868

Correu Imprimir PDF

efemerides

Naixement de Lasker, el segon campió del món

Tal dia com avui de 1868 (ho conmemorem amb un petit retard) va nèixer Emanuel Lasker, matemàtic i filòsof alemany que es convertiria en el segon campió del món "oficial" dels escacs. steinitz_laskerD'origen jueu s'inicià en el joc a l'edat d'onze anys, i assolí el títol de Mestre als vint-i-un anys. Compaginava la seva activitat escaquística amb els estudis universitaris en matemàtiques i filosofia (camps en els que amb el temps faria aportacions interessants, especialment en àlgebra abstracta: teorema Lasker-Noether).

Va superar en enfrontaments individuals a alguns dels jugadors més forts de l'època (Bird, Blackburne...) i es va desplaçar als Estats Units per retar al primer campió del món, Wilhelm Steinitz. Va haver d'esperar dos anys en que es va enfrontar alguns dels jugadors americans més rellevants (guanya fàcilment a Showalter, campió americà, per 6'5 a 2'5).

Finalment, la primavera del 1894 Lasker va poder disputar el títol a Steinitz en un enfrontament que es va jugar a Nova York, Filadelfia i Montreal. El campió Steinitz havia retingut vuit anys la corona, superant aspirants il·lustres com Zúkertort, Gunsberg o Chigorin en dues ocasions. El matx amb Lasker va estar molt igualat al començament, però a partir de la setena partida el campió es va ensorrar i va perdre quatre partides seguides (la seva salut començava a estar deteriorada). S'iniciava el regnat més llarg d'un campió del món: Emanuel Lasker retendria el títol vint-i-set anys.

nova_york_1924L'alemany s'imposà en forts tornejos del moment com Hastings el 1895 o Sant Petersburg el 1896. A continuació, va conservar el títol a la revantxa de Steinitz el 1896. El 1899 va imposar-se a Londres amb quatre punts d'avantatge sobre el segon classificat. El 1900 al torneig de París assolí 14'5 punts de 16.

En total Lasker jugaria vuit matxos pel títol. Va superar successivament a Marshall el 1907, a Tarrasch el 1908 (amb qui mantenia una enemistat més que manifesta) i a Janovsky dos vegades,1909 i 1910, tots ells amb gran claredat. Schlechter va ser l'únic aspirant que va posar contra les cordes al campió (de fet, varen empatar a 5 punts de manera que Lasker mantenia el cetre). Era el 1910.

El títol no es va posar en joc novament fins el 1921 (recordem que en aquest interval va produir-se la Primera Guerrra Mundial). El prodigi cubà José Raúl Capablanca va superar a l'alemany i es va proclamar tercer campió del món.

Lasker (primer assegut a la dreta) guanyaria el torneig de Nova York el 1924 (per davant del propi Capablanca, segon assegut per l'esquerra), posteriorment es retiraria. Pel seus orígens jueus seria desposseït dels seus bens, va haver d'abandonar Alemania. Encara va sobressortir a algun torneig important més (va arribar a jugar novament com a mitjà de vida), i moriria el 1941 als Estats Units.

Podeu consultar la secció "Efemèrides", amb referència a dates de tot tipus, a través del desplegable "De tot una mica".

 

Efemèrides: han passat deu anys

Correu Imprimir PDF

efemerides

Deu anys intentant fer els escacs més visibles a Girona

L'any 2001 vàrem començar a organitzar regularment activitats per mirar de tenir més presència a Girona. Dies abans de l'inici de les Fires el club d'escacs Gerunda vàrem proposar una activitat al carrer per promocionar el Campionat Territorial Gironí, que organitzàvem al Centre Cívic Pla de Palau.

Aquests escacs gegants es varen jugar a la Plaça Catalunya de Girona (a la foto hi apareixen Jordi Gusó, Jordi Garcia, Carles Pelach, Enric Viver i Quim Mundet). El joc de peces amb que vàrem fruir d'un matí molt especial eren obra de l'artesà Manel Palahí.

escacs_gegants_1

L'Enric Viver assenyala la "bona" per les blanques

 

Efemèrides: 11 d'octubre de 1983

Correu Imprimir PDF

efemerides

El campió del món de la FIDE més jove

Amb el pretext del vint-i-vuitè aniversari de Ruslan Ponomariov repassarem la biografia del que va coronar-se com a campió del món de la FIDE més jove. Tal dia com avui va nèixer a Gorlovka (Ucraïna) un jugador d'aparença tímida que va destacar pel seu talent i la seva precocitat.

Ponomariov va aconseguir el Campionat del Món sub12 amb 11 anys. L'any següent va guanyar el Campionat Europeu sub18, i amb 13 anys va proclamar-se vencedor del Campionat del Món sub18. En una clara línia ascendent, el 1998 va aconseguir el títol de Gran Mestre (amb 14 anys el més jove fins el moment, encara que més tard Radjabov va superar la marca i Karjakin la pulveritzaria).

pnomariov

L'any 2002, Ruslan Ponomariov rellevà a Anand com a campió FIDE en vèncer al seu compatriota Vasili Ivanchuk (4'5-2'5). Recordem que en aquesta època existia una ruptura entre la FIDE i la PCA (l'associació d'escacs professional que va promoure el disident Kasparov) que reconeixien dos campions diferents, fins que es va unificar novament en la persona de Vladimir Kramnik.

Podeu consultar altres Efemèrides publicades a la web a través del desplegable: "De tot una mica" > "Efemèrides"

 


Pàgina 1 de 3

La frase de la setmana

"Res excita més a Grans Mestres avorrits que una novetat teòrica"

D.Lawson

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com