Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font

Enigma del mes

Enigma Gerunda: torre contra quatre peons

Correu Imprimir PDF

interrogant

 

Enigma en base a una coincidència

En pocs dies ens ha passat per davant del nas una posició similar. Ara fa vuit dies al Tancat de Tardor que organitzem els dimarts al vespre: la partida entre Dani Molina (Gerunda) i Sergi Diaz (Banyoles) va resoldre's en favor del segon en un final en que la seva torre va haver d'imposar-se a quatre peons. Una posició que es resol per un temps, d'aquelles de caixa o faixa.

euwe_capablanca

Curiosament l'endemà ens va arribar una posició d'un dels oberts mítics de la història dels escacs: Karlovy Vary l'any 1929. Vint-i-dos participants dels que la majoria són ben coneguts per qualsevol aficionat: Aaron Nimzovitch, José Raúl Capablanca, Akira Rubinstein, Max Euwe, Ernst Grünfeld, Efim Bogoljubow, Savielly Tartakover, Géza Maróczy, Edgard Colle, Friedrich Sämish, Frank Marshall... Història viva de les seixanta-quatre caselles. Tots ells jugadors que han establert les bases dels escacs com els coneixem avui.

La posició en qüestió correspon a dos campions del món: Euwe amb blanques i Capablanca amb negres. En veure en pocs dies dues posicions tan similars no ens ha estat possible evitar plantejar-vos la qüestió. Li corresponia jugar al campió cubà. La nostra pregunta... Com va jugar el negre? Quin va ser el resultat?

 

Enigma Gerunda mes de... març

Correu Imprimir PDF

interrogant

 

El quadre misteriós

Recuperem una secció que apareix intermitentment al nostre web. Us recordem que podeu consultar enigmes anteriors a través del desplegable "De tot una mica".

Aquest mes us proposem un quadre que ens han fet arribar des del Campionat de Catalunya d'Edats. En una de les sales hi ha la fotografia penjada de la que us proposem esbrinar-ne diferents detalls: qui són els jugadors? quin torneig? lloc?... i sabeu veure-hi la circumstància que ens ha fet escollir-la. Esperem comentaris.

foto_misteriosa

 

Enigma Gerunda mes de... Juliol

Correu Imprimir PDF

interrogant

 

Recuperem material antic

Presentem una fotografia d'un cert temps i us en demanem les circumstàncies: localització, data, protagonistes... Estem parlant d'una foto anterior a la fundació del Gerunda (any 1995) i amb això està dit pràcticament tot. Nosaltres hem sabut identificar alguns noms, però esperarem a donar-los a llegir els vostres comentaris al peu. Podeu recuperar "enigmes" anteriors al menú desplegable "de tot una mica".

simultania_1     simultania_2

 

Enigma Gerunda mes de... juny

Correu Imprimir PDF

interrogant

 

Recuperem la secció amb un problema de peons

enigma_juliol_2015Us proposem un estudi de peons que el GM Miquel Illescas plantejava ahir als seguidors de la seva secció a La Vanguardia. Per la nit, algú dels participants a l'Obert que es juga a Can Ninetes va treure un retall de diari: una desena d'aficionats vàrem entretenir-nos una bona estona amb l'enigma en un desordre ben poc escaquístic (ja sabeu... tot de mans remanant peces i línies sobreposades). Després d'uns quants intents vàrem trobar la seqüència guanyadora. Com en la majoria de problemes el fet de compartir-los ajuda a resoldre'ls.

A l'estudi que us adjuntem juguen les blanques i resolen la posició de manera artística. Hi ha, és cert, algun camí menys romàntic que també guanya... però aquesta ocasió us demanem la línia que finalitza amb un gran somriure. Deixeu els vostres comentaris a sota... i juguen blanques!

 

Enigma Gerunda mes de... Març

Correu Imprimir PDF

interrogant

Gerunda Gran Reserva (2)

La segona fotografia que us proposem clarament és anterior a l'existència del Gerunda, que és un club molt jove. Us demanem que descobrim la vinculació de la fotografia amb el nostre club: una activitat que es va fer a Girona?, hi apareix algú relacionat amb nosaltres?, la data de la fotografia és significativa?... La pregunta és realment complicada, però sabem que tenim algun lector molt espavilat.

gerunda_vintage_4

 

Enigma Gerunda mes de... Març

Correu Imprimir PDF

interrogant

Gerunda Gran Reserva (1)

Us anirem presentant un seguit de fotografies de fa un cert temps. Us demanem que ens en doneu la informació que pogueu: protagonistes, dates, lloc, circumstàncies... Esperem els vostres comentaris.

gerunda_vintage_1

 

Enigma Gerunda mes de... Agost

Correu Imprimir PDF

interrogant

Un final molt, molt alliçonador

final_mark_liburkinUs plantegem una composició artística de Mark Liburkin que potser alguns de vosaltres heu vist publicada en premsa escrita aquests dies. Ens va cridar l'atenció perque són molt variats els recursos defensius de les negres però hi ha una línia que dóna la victòria al blanc. En definitiva, un problema de gran bellesa en que juguen les blanques i guanyen.

Tingueu paciència: la solució no és del tot evident, és un problema d'una certa dificultat però molt interessant i alliçonador (una de les variants inclou una versió del mat de Saavedra). Esperem els vostres comentaris al peu.

 

Enigma Gerunda mes de Maig

Correu Imprimir PDF

interrogant

Escacs i cinema

Recuperem una secció que teniem una mica oblidada. I ho fem per demanar-vos que identifiqueu els protagonistes de les fotografies que adjuntem. Esperem els vostres comentaris al peu de la notícia. A qui reconeixes?

cinema_1     cinema_2

   cinema_10     cinema_3                        

cinema_5

cinema_6    cinema_8

                                    cinema_7    

 cinema_4     cinema_9

 

Solució enigma Gerunda mes de... Juny

Correu Imprimir PDF

interrogant

Demanàvem que identifiquessiu un personatge

enigma_gerunda_juny_2012Molt poques respostes, i molt desenfocades. Certament l'enigma que us proposàvem el mes passat era força complicat. El personatge de la fotografia és el rus Andréi Filátov. És el mecenes que ha aportat la respectable quantitat de dos milions de dòlars pel recent Campionat Mundial entre l'indi Vishy Anand i l'israelià Boris Gelfand.

Malauradament els escacs, potser és un peatge de la seva vessant artística, ha tingut una certa dependència del mecenatge (l'holandès Joop van Oosterom, Ramon San Pelayo protector de Capablanca...). Filátov n'és el darrer exemple.

En breu, des del Club d'Escacs Gerunda, obrirem un canal de mecenatge per a jugadors singulars. En definitiva, una crida a col·laborar en potenciar el talent (cadascú en la mesura del que vulgui/pugui) d'una manera molt directe. Esperem la vostra col.laboració!

 

Enigma Gerunda mes de... Juny

Correu Imprimir PDF

interrogant

Descobrir un personatge enigmàtic

enigma_gerunda_juny_2012Recuperem la secció "Enigma del mes" després d'una interrupció (hem tingut moltes notícies darrerament). Aquesta ocasió us portem una fotografia d'un personatge enigmàtic.

Sabeu qui és el personatge de la fotografia. Admetem qualsevol teoria al respecte: és el President de la Federació Catalana? és un nou jugador del primer equip? és un Gran Mestre que ha fitxat un club de la Garrotxa? és l'anterior "profe" de l'Escola del Gerunda?... Esperem les vostres respostes al peu de la notícia (comentaris).

Qui és el personatge de la fotografia?

 


Pàgina 1 de 5

La frase de la setmana

"Ajudeu les vostres peces, perque us ajudin"

Paul Morphy

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com