Club d'Escacs Gerunda

  • Incrementar grandària de la font
  • Grandària de la font predeterminat
  • Decrementar grandària de la font

Finals

Mats amb nom propi: Mat d'Anastasia (2)

Correu Imprimir PDF

finals_4

Solucions als problemes plantejats

Dies enrera repassàvem el Mat d'Anastasia i us proposàvem alguns diagrames que, ben mirat, es resolien seguint pràcticament la mateixa seqüència. En recuperem dues que resolem al peu.

anastasia_2     anastasia_4

Solució al primer diagrama: 1.Ce7+ Rh8 2.Dxh7+ Rxh7 3.Th1++. Solució al segon diagrama: 1.Ce2+ Rh1 2.Txh2+ Rxh2 3.Th8+ i el negre guanya davant els intents desesperats d'interposar alfil o dama.tietz_maader

El problema de La Vanguardia del darrer diumenge

Precisament aquest diumenge el GM Miquel Illescas plantejava un problema a la seva secció a La Vanguardia. Textualment de "dificultat alta" amb un temps de ressolució previst de 8 a 40 minuts.

Les blanques tenen el torn de joc a la partida entre Tietz i Maader (Carlsbad, any 1896) amb qualitat de més a canvi de tres peons i mantenir el rei completament desprotegit. Les diferents variants que amaga la partida l'han portat a ser seleccionada pel concurs "Jugadas Increíbles" de la revista Peón de Rey.

Des de la perspectiva d'aquesta secció del web el problema creiem que no us resultarà tan complex. Juguen blanques.

 

Mats amb nom propi: Mat d'Anastasia (1)

Correu Imprimir PDF

finals_4

Recuperem una secció una mica oblidada

mat_anastasiaEncara que l'estudi de finals es correspon amb la sistemàtica de posicions amb poques peces. Per no multiplicar escessivament el nombre de seccions de la web afegim el repàs dels "mats famosos" a l'apartat de "finals" (podeu recuperar articles anteriors a través del desplegable: De tot una mica > Finals).

El mat que us proposem avui respon al nom d'Anastasia (és incert el motiu d'aquest nom, però podria deure's a una novel·la de Wilhelm Heinse a finals del segle XVIII). Hi intervé un cavall que limita la fugida del rei adversari i que és executat amb la torre o la dama en un esquema que recorda el "mat del passadís" (també explicat en aquesta secció temps enrera).

Al diagrama podeu comprovar que el cavall limita la fugida del rei negre per les caselles g6 i g8. L'incorporació de la torre a h1 suposa escac i mat (també podria ser una dama). A vegades aquesta incursió ve precedida d'una sacrifici a h7 (a h2 si són les peces negres les atacants).

Alguns exercicis per aprofundir amb el Mat d'Anastasia

Si retenim a la memòria l'esquema que us acabem d'explicar no us serà difícil resoldre els exercicis que us proposem a continuació (en totes les posicions juguen les blanques, excepte en la darrera on les negres tenen el torn de joc). Esperem les vostres respostes a l'apartat de comentaris al peu de l'article.

anastasia_1     anastasia_2

Les dues darreres posicions probablement semblarien més complexes, a priori, amb diverses peces amenaçades. Amb el patró de mat que us acabem d'exposar creiem que us resultaran més senzilles de resoldre.

anastasia_5     anastasia_4

 

Mats amb nom propi: Mat del Passadís (2)

Correu Imprimir PDF

finals_4

Us proposem dues posicions més

Dies enrera repassàvem el mat que es dóna a la primera/vuitana fila amb el rei "presoner" darrera els propis peons que encara no s'han mogut (podeu consultar l'article previ a "De tot una mica">"Finals"). Aquí teniu dues posicions més.

final_del_passadis_4     final_del_passadis_5

La primera correspon a una partida entre Uhlmann i Pahtz jugada a Hallen el 1984. Juguen les blanques que disposen d'un peó d'avantatge que les negres compensen per la superior activitat de les seves peces. Però juguen les blanques...

La segona posició correspon a la partida de l'any 1965, jugada a Tallin, entre Mikenas i Bronstein (sotscampió del món). Juguen les negres aprofitant les debilitats de la primera fila. El mat del passadís es deixa entreveure. Esperem els vostres comentaris.

Solucions pendents als darrers problemes

Us proposàvem dies enrera dues posicions amb el mateix fil conductor: la debilitat a la darrera fila (el mat del passadís).

final_del_passadis_2     final_del_passadis_3

A la primera posició el negre defensa amb dues peces la incursió de les torres blanques per la casella e8. Cal trencar la igualtat de material: 1.Dxd8+ Txd8 2.Te8+ Txe8 3.Txe8++.

El segon problema és una mica més complexe. Juga Adams amb blanques davant Torres-Repetto: 18.Dg4! (la dama no es pot prendre per l'entrada a e8 amb mat) Db5 (la dama negra segueix defensant e8) 19.Dc4! (la dama blanca es torna a entregar) Dd7 (no pot menjar: hi ha l'entrada a e8, recordem-ho)...

final_del_passadis_6     final_del_passadis_7

... 20.Dc7!! (diagrama esquerra: la dama blanca es deixa pendre per tercera vegada per la dama i ara també per la torre negra, però és intocable) Db5 (la dama negra fuig sense perdre el contacte amb e8) 21.a4 (no val Dxb7??, sabeu perquè?) Dxa4 22.Te4 (amb l'amenaça de ... 23.Dxc8 Txc8 34.Txa4 amb avantatge decisiva pel blanc) Db5 diagrama dret 23.Dxb7 i el negre abandona perque ara si que és bona aquesta jugada (sabeu perquè?). La dama blanca s'ofereix per... quarta vegada. Espectacular. Tot plegat molt alliçonador.

 

Mats amb nom propi: Mat del Passadís (1)

Correu Imprimir PDF

finals_4

L'escac mat

Quan un jugador no pot evitar l'escac al seu rei (ni capturant l'atacant, ni interceptant l'escac, ni movent el rei) es produeix escac mat. Això implica la finalització de la partida.

Recuperem la secció de "Finals" amb un repàs a diferents mats que tenen nom propi i que presentarem en successius articles. final_del_passadisDe fet, pròpiament aquests mats es veuen en el mig joc i no formen part del que es coneix com a Teoria de Finals (que és sistematització de la tècnica amb poques peces). Però incorporant aquests articles sobre mats, sempre podrem repassar-los a través del desplegable que agrupa els continguts d'aquesta secció: "De tot una mica" > "Finals".

Mat del passadís

En el diagrama podeu veure com la torre blanca ha aconseguit fer mat amb la darrera jugada: Tc8++. El rei negre queda atrapat darrera un mur de peons que es mantenen immòbils a la casella d'inici. El rei negre no pot escapar, no pot capturar la torre, i tampoc poc interposar una peça que el defensi: és escac mat.

Amb la seva versió més senzilla és un mat que tot jugador novell ha patit alguna vegada. No obstant això, el mat del passadís se'ns presenta a vegades com a amenaça o apareix en versions menys evidents.

Dos exemples

Us proposem dues posicions amb el rerafons del Mat del Passadís i de diferent dificultat. En ambdós casos juguen blanques i guanyen. La segona posició correspon a una partida entre Edwin Z.Adams i Carlos Torre-Repetto jugada a Nova Orleans l'any 1920 (hi ha la sospita que la línea guanyadora es descobrí en l'anàlisi posterior). Esperem les vostres respostes al peu de la notícia en forma de comentaris.

final_del_passadis_2     final_del_passadis_3

 

Interessat sessió de finals a la classe de dilluns

Correu Imprimir PDF

finals_4

Us fem cinc cèntims d'una classe molt entretinguda

Els dilluns a la classe d'adults (en el grup avançat, concretament) es varen treballar un seguit de finals en una classe especialment entretinguda. Luis Enrique Valle va proposar un seguit de finals amb diferents recursos defensius. Us proposem quatre posicions on les blanques juguen i...

final_classe_1     final_classe_2

final_classe_3     final_classe_4

Esperem els vostres comentaris al peu. Ho heu trobat?...

 

Final d'Agost

Correu Imprimir PDF

finals_4

Reprenem la secció amb un final en que la torre juga contra dos peons a sisena. Us preguntem quin és el millor joc pel negre, ja que li toca jugar.

final_agost

Té manera d'entaular el negre?

 

Final de juliol

Correu Imprimir PDF

Seguim pendents de les vostres solucions del problema del mes passat (un final que podriem considerar "clàssic").

 

Final de juny

Correu Imprimir PDF

finals_4

Us proposem aquest cop un final que forma part de la categoria de clàssics, probablement molts de vosaltres el coneixereu. Si no el sabeu o no el recordeu, val la pena "donar-li una volta". Juguen blanques i guanyen.

final_juny_2011

 

Final d'Abril

Correu Imprimir PDF

finals_4

Recuperem una secció que mirem de fer coincidir amb el final de cada mes (petit joc de paraules, oi?). Aquesta vegada us plantegem un problema en el que el blanc aconsegueix guanyar tot i el peó negre, tan proper a la coronació. Podria ser que la posició us resulti familiar si sou lectors de "La Vanguardia": el GM Miquel Illescas la va proposar dies enrera i ens va agradar. Aprofitem per dir que Illescas dignifica la seva secció d'excel·lents problemes, cosa que no poden dir tots els diaris.

final_abril_2011

Juguen blanques i guanyen

 

Final de Febrer

Correu Imprimir PDF

finals_4

Recuperem una secció que feia un temps que teníem aparcada. Us proposem un final, bastant conegut, en que les blanques tenen més material però dificultats per aturar el peó rival. Quina és la millor continuació pel blanc?

final_febrer

Juga el blanc... però podrà aturar el peó?

Solució al Final de Desembre

Arrossegàvem un final per resoldre, des del mes de desembre. Potser no el recordareu, però us el tornem a plantejar: un final de peons que el negre resolia al seu favor.

final_6

Els bancs tenen peons lligats i el rei ben posat, però...

El negre juga decidit: 1. ... f4! 2. gxf (si ... Rxf?? el blanc corona primer i amb escac) Rd6!! amb el rei controlant les caselles de coronació del blanc i assegurant-se la coronació d'un dels dos peons negres.

 


Pàgina 1 de 2

La frase de la setmana

"Ajudeu les vostres peces, perque us ajudin"

Paul Morphy

Problema del dia


Subscriu-te a la web!!

Pots seguir les novetats de la web per email o bé amb el nostre feed RSS.    

Entra el teu email:


  Web C.E. Gerunda
      

Ens trobaràs al Facebook!

     

Trobes el contingut de la web interessant? Comparteix-ho afegint una nota al teu perfil del facebook.

T'expliquem com fer-ho!

Col.laboradors


Idioma

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Welcome

Fes-te soci!!

Propers esdeveniments

Zona vipUsuaris connectats

Cap usuari connectat

L'enquesta

El que trobo a faltar a les xarxes és...
 

Amb Firefox!

Veuràs molt millor la nostra web si fas servir el Firefox!! Descarrega-te'l a la següent direcció: www.getFirefox.com